Pokal

De 10 højeste mænd

Verden

Vi har lavet en top 10 over de højeste mænd i verden. Ingen kan være sikker på at ranglisten er 100 % korrekt. For med på toplisten er kun de personer, der officielt har fået registreret deres højde.

På samme vis har flere medier og internetsider registreret forskellige højder på samme person. Vi har forsøgt at lave en liste over verdens 10 højeste mænd, ud fra de mest troværdige kilder.

  1. Robert Wadlow – USA

Robert Wadlow er giganten som du ser en model af i 1:1 størrelsesforhold, i “Ripley’s believe it or not” museum. Denne mastodont af en mand stod som et tårn med hans 272 utrolige centimeter. Livet som gigant var meget hårdt for Robert Wadlow, som døde allerede i en alder af 22 år.

Da han var 12 år gammel og 210 centimeter høj, opdagede lægerne at han havde en overaktiv hypofyse, grunden til hans ekstreme statur. Hypofysen producerer det menneskelige væksthormon, somatotropin, som Robert Wadlow altså producerede i massive mængder.

  1. John Rogan – USA

John Rogan blev født mellem 1865 og 1868 som søn af en tidligere slave, i delstaten Tennessee i USA. Som 13-årig begyndte han at vokse voldsomt, men i modsætning til Robert Wadlow, fulgte vægten ikke med. Da han døde som ca. 40-årig, målte han hele 267 cm. men vejede kun 79 kg. Han led af ankylosis som følge af hans abnormt lange krop, en sygdom som gør at leddene bliver stive og ufleksible. Da han døde i 1905, begravede hans familie ham under et solidt lag beton, for at forhindre at han blev gravet op og undersøgt.

  1. John F. Carroll – USA

John F. Carroll blev født i byen Buffalo i New York, i 1932. Han er en af de kun 17 mennesker i den medicinske verdenshistorie, som man ved har målt 244 centimeter eller derover. Han led af et slemt tilfælde af kyphoscoliose, en voldsom og kompliceret bøjning af rygraden.

Denne sygdom gjorde at han tabte højde med tiden, fordi bøjningen af hans rygrad blev værre og værre. Da han var højest blev han målt til 244 cm., og kort før hans død i 1969 var han bøjet så meget sammen, at han kun målte 234 cm.

  1. Leonid Stepanovich Stadnyk – Ukraine

Leonid Stadnyk var tidligere indehaver af Guinness rekorden som verdens højeste nulevende mand, men har fået frataget sin titel, fordi han ikke vil gå med til at måles med Guinness’ officielle målemetoder.

Som 14-årig undergik han en hjerneoperation, fordi han havde en tumor ved hypofysen, der gjorde at kirtlen udskilte alt for meget væksthormon, præcis ligesom Robert Wadlow. Denne østeuropæiske gigant går efter sigende med størrelse 62 i sko.

  1. Väinö Myllyrinne – Finland

Väinö Myllyrinne var i begyndelsen af 1960’erne anerkendt som verdens højeste mand, med hans utrolige 247 cm. Han bliver også betragtet som den højeste soldat nogensinde, eftersom han tjente ved det finske forsvar, og som indehaveren af den største hånd nogensinde målt. Også Väinö Myllyrinne led af akromegali, altså overaktiv hypofyse.

  1. Edouard Beaupré – Canada

Edouard Beaupré var en kendt stjerne i cirkusser og freakshows i nordamerika i slutningen af 1800- og starten af 1900-tallet. Han sluttede sig til et cirkus for at hjælpe hans familie med at få mad på bordet, og optrådte med hans imponerende statur og exceptionelle styrke.

Hans mest kendte trick var at løfte en hest op over skuldrene, og nogle gange vejede dyret op til 410 kg. Edouard Beaupré døde som 23 årig af tuberkulose, efter adskillige helbredsproblemer. Beaupré led også af overaktiv hypofyse, og man spørger sig selv om det var sådan myten om kæmperne opstod i sin tid.

  1. Sultan Kösen – Tyrkiet

Næste akromegali-offer hedder Sultan Kösen og kommer fra Mardin nær den tyrkisk-syriske grænse, og er registreret i Guinness rekordbog som den højeste nulevende mand. Han har fået behandling ved University of Virginia medical school, for at sætte en stopper for hans voldsomme vækst, og hans hormonmålinger ligger nu på et normalt niveau. I 2013 blev han gift med sin kone, Merve Dibo.

  1. Vikas Uppal – Indien

Denne kæmpemæssige inder målte ifølge den engelsksprogede indiske avis “the tribunal” imponerende 251 cm. som gjorde ham til den største asiat nogensinde målt, og altså den 8. højeste mand man nogensinde har målt. Han viste tegn på akromegali, og døde i 2007 under en hjerneoperation som skulle fjerne en tumor. Der tegner sig et mønster.

  1. Don Koehler – USA

Don Koehler var kendt som verdens højeste mand igennem halvfjerdserne. Han var 249 cm. høj og havde en tvillingesøster på meget normale 175 cm., og de fik dermed også verdensrekorden for største højdeforskel mellem 2 tvillinger.

  1. Bernard Coyne

Bernard Coyne blev nægtet tilladelse til at kæmpe i 1. verdenskrig, på grund af hans bizzare størrelse. Han led i modsætning til de fleste andre på listen af Eunuchoid gigantisme, som er en hormonforstyrrelse der forårsager at benene og armene vokser til unormale længder. Bernard Coyne blev 23 år gammel.