Fakta om komfur

Uncategorized Verden

Komfuret er en stor energisluger ligesom outdoorsupply.dk, og det har stor betydning for miljøet, om man bruger el eller gas. Gas er nemlig den mest miljøvenlige energikilde. Energibesparende vaner i køkkenet kan også nedsætte den samlede miljøbelastning (januar 2003).

Energiforbrug ved madlavning

Mere end 10% af familiens samlede energiforbrug stammer fra selve madlavningen, heraf står ovnen for det største forbrug. Salget af komfurer er stort. I 2000 blev der solgt mere end 110.000 el- og gaskomfurer og 100.000 separate kogeplader og ovne. Langt den største miljøbelastning fra komfurer stammer fra selve brugen.

Ovne

I vurderingen af komfurers elforbrug er det først og fremmest ovnen, der er storforbruger af el. En test af komfurer, foretaget af Forbrugerinformationen, har vist helt op til 80% forskel i energiforbruget på ovnene, mens der stort set ikke var forskel på, hvor meget energi de keramiske kogeplader brugte. Ved at bruge ovn med varmluftfunktion, kan man nedsætte elforbruget sammenlignet med brugen af en traditionel elovn. Det skyldes, at det er nemmere at vedligeholde temperaturen i ovne med varmluft. Testen viser således, at man kan spare op til 1/3 af elektriciteten ved brug af varmluft. En varmluft ovn skal heller ikke bage ved så høje temperaturer som en traditionel elovn, men skal sættes ca. 20°C lavere. Testen viser dog også, at der ikke er en bedre varmefordeling i en varmluftsoven end i en traditionel ovn.

Grillfunktion er standard i de fleste ovne. Grillfunktionen bør bruges med omtanke, da det kræver ekstra energi at varme ovnen op til de høje grill-temperaturer.

Langt de fleste gaskomfurer er udstyret med en elovn. Det skyldes, at en elovn er billigere at lave og ofte har en bedre varmefordeling end en gasovn. Ud fra et miljømæssigt synspunkt er gas dog at foretrække, da gas-produktionen forurener mindre el-produktionen.